OS vyzývá: Podívejte se, co strany chtějí udělat se zdravotnictvím! A jděte volit!

Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková napsala 9. října dopis předsedům politických stran a hnutí, které mají reálnou šanci dostat se do Poslanecké sněmovny. Ptala se jich, jak budou řešit současnou krizi ve zdravotnictví, včetně lázeňství, a v sociálních službách – dopis viz níže jako soubor ke stažení.

Do 18. října odpověď od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, poté i od Strany zelených – viz níže jako soubory ke stažení.

Další politické strany a hnutí neodpověděly, proto přikládáme výňatek z jejich programů – viz níže jako soubory ke stažení.

TOP 09 a ODS chtějí dokončit to, co ve zdravotnictví nestihl Leoš Heger, včetně zásadních změn ve fungování pojišťoven a z toho souvisejících vyšších plateb zaměstnanců v případě ekonomických potíží pojišťoven!

Za pozornost stojí, že návrhy ANO pro zdravotnictví jsou v podstatě totožné s návrhy TOP 09 a ODS. ANO chce obdobně jako ODS a TOP 09 řešit i důchodový systém – II. pilíř jako povinný (s možností vystoupit) a stejně tak chce ponechat v platnosti stávající daňový systém, vyjma úprav DPH.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.