OSZSP ČR a LOK-SČL požadují zvýšení plateb za státní pojištěnce

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR a Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů požadují zvýšení plateb za státní pojištěnce – společnou tiskovou zprávu viz níže jako soubor ke stažení.

Ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem navrhované zvýšení na 904 Kč měsíčně považují za minimální vzhledem ke krajně nespravedlivým odvodům, kdy prakticky veškerá tíha solidarity leží pouze na zaměstnancích. Odvod státu by měl odpovídat minimálně výši platby za pojištěnce bez zdanitelných příjmů, tedy částce 1242 Kč měsíčně.

Za zaměstnance ve zdravotnictví zásadně odmítají argumentaci typu, že zdravotnictví je černá díra. Tyto výroky hluboce urážejí poctivé zdravotníky, kteří se snaží navzdory nedostatečným finančním prostředkům, které vydává Česká republika na zdravotnictví (ostudných 7,4 % HDP místo EU doporučených 9 %), poskytovat kvalitní a dostupnou zdravotní péči.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.