Pojďme volit!

Albert Einstein kdysi řekl: „svět nebude zničen těmi, kteří páchají zlo, ale těmi, kteří se na ně dívají, aniž by něco udělali“. V nejširším slova smyslu lze tento citát použít i v souvislosti s nadcházejícími volbami. Mnoho lidí se dnes domnívá, že nemohou nic ovlivnit. S tímto postojem je to pravda. Kdo se jen dívá a nekoná, nemůže ovlivnit nic.

Prosím, kolegové a kolegyně, přestaňte se jen dívat a běžte k volbám. Nenechte za sebe rozhodnout jiné.

Nenechte se ovšem také zmást. Před tím, než budete vhazovat do urny svůj hlas a rozhodovat o naší společné budoucnosti, nechte si hlavou proběhnout uplynulých sedm let. Let plných zápasů a boje o udržení veřejného zdravotnictví, veřejného zdravotního pojištění, veřejných sociálních služeb. Let, kdy jsme se spolu snažili udržet důstojné pracovní podmínky a slušné platy a mzdy. Vzpomeňte, kolik nás stálo úsilí, abychom zabránili úplné devastaci zdravotnictví a sociálních služeb. Vzpomeňte, kdo prosazoval zrušení platů, liberalizaci zákoníku práce, snížení práv odborů.Vzpomeňte, kdo nás do dnešní krizové situace dovedl, a vystavte mu negativní účet.

Na druhou stranu se, prosím, také podívejte na to, co vám kdo nabízí. Podívejte se jak na programy politických stran, tak na jejich kandidáty. Programy jsou velmi důležité – odbory, pokud s návrhy souhlasí, tak jejich plnění vyžadují, a pokud volíte stranu, která ve svém programu to, co odbory požadují, nemá, nemáte co vyžadovat. Jako jediná strana má ve svém programu spolupráci s odbory ČSSD. A také důstojné pracovní podmínky, konkrétní částku na zvýšení minimální mzdy a veřejné zdravotnictví se spravedlivě ohodnocenými profesionály.

Na kandidátkách najdete i odboráře. Podpořte je!

Kandidáti do Poslanecké sněmovny jsou neméně důležití, a to zvláště letos. Na kandidátkách různých politických stran jsou i odboráři. Lidé, které znáte, lidé, kteří za sebou mají kus poctivé práce, lidé, kteří jsou ochotní udělat něco pro ostatní.

Vážené kolegyně a kolegové, odbory jsou pestrou směsicí různých názorových myšlenek a proudů – jedno ovšem mají společné. Odbory jsou sociální. Prosazujeme spravedlnost, solidaritu, vzájemnou pomoc. Pomozte tedy i vy dostat do Poslanecké sněmovny naše lidi. Dejte, prosím, svůj hlas odborářům. Dejte, prosím, svůj hlas slušným lidem.

Pomozte dnes jim a zítra oni pomohou nám.

V Praze kandiduje Jaroslav Zavadil.

V Liberci kandiduje Jana Hnyková.

V Hradci Králové kandiduje Iva Řezníčková.

V Ostravě kandiduje Dáša Valová.

Ve Zlíně kandiduje František Dufka.

Jinde jsou možná další. Prosím, podpořte i je. A nezapomeňte na kroužky!!!

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.