Předsedkyně Žitníková jednala s ministrem zdravotnictví Holcátem

S ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem jednala v úterý 30. července předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. Schůzky se zúčastnili také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který je zároveň lékař a místopředseda Rady Asociace krajů ČR.

Jednání nebylo o koncepčních záležitostech, jak je vnímají média (nadstandardy), ale o současné krizi ve zdravotnictví.

Předsedkyně OS předala ministrovi materiál, který současnou situaci shrnuje (viz níže jako soubor ke stažení, stejný materiál dostal na schůzce 18. července také prezident Miloš Zeman), sdělila mu, že nedostatek financí (restriktivní úhradová vyhláška) tvrdě dopadá jak na zaměstnance, tak na pacienty. V nemocnicích se v lepším případě neobnovují pracovní smlouvy na dobu určitou, v horším propouštějí zaměstnanci, neproplácejí se přesčasy. Pacienti čekají na vyšetření a výkony.

Ministr Holcát sdělil, že situaci vnímá stejně kriticky, je si vědom dopadů nedostatku peněz. Ví, že v nemocnicích chybí 6 miliard korun, ale neví, jak je tam rychle dostat. Nové právní předpisy mu bez změny zákona, který musí provést Poslanecká sněmovna, neumožňují zvýšit platby za státní pojištěnce, na účtech pojišťoven finance klesají, VZP je v obrovských dluzích. Nicméně ministr ví, že situaci musí řešit.

Předsedkyně Žitníková dále ministra upozornila na kritickou situaci v lázních – k tématu lázeňství si dohodli samostatnou schůzku.

V závěru jednání se předsedkyně dotázala na reformu psychiatrické péče a na to, zda pan ministr ví o závazcích Ministerstva zdravotnictví vůči tripartitě.

K reformě psychiatrické péče se pan ministr nevyjádřil, zatím nemá dostatek informací. Úkoly, které má ministerstvo splnit z tripartity, požádal zaslat.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.