Slovenští kolegové měli sjezd odborového svazu

VII. sjezd Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb se konal ve dnech 21. a 22. května v Bratislavě. Na sjezd byla pozvána předsedkyně Bc. Dagmar Žitníková, která se z důvodu nemoci nemohla zúčastnit, proto ji zastoupila místopředsedkyně Ing. Ivana Břeňková.

Sjezd zahájil předseda Mgr. Anton Szalay, který vedl první společenskou část sjezdu. Na začátek byla prezentována práce svazu mezi sjezdy. Nebylo překvapením, že většina akcí byla uskutečněna společně s českým odborovým svazem. Byla promítnuta fota ze společných sportovních her, projektů a jednání výkonných rad.

Sjezd přišli pozdravit a popřát úspěšné konání představitelé vlády, zástupci zaměstnavatelů, důchodců, profesních komor a odborů jak domácích, tak zahraničních.

Ministr práce a sociálních věcí JUDr. Ján Richter vyjádřil ocenění práce zaměstnanců a snahu zlepšit pracovní podmínky.

Ve stejném duchu promluvil státní tajemník Ministerstva zdravotnictví MUDr. Mario Mikloši, PhD.

Zaměstnavatelé, kteří s odbory vyjednávají výši mzdových tarifů, ocenili konstruktivní přístup při jednáních.

Zástupce jednoty důchodců Ján Lipianský vyjádřil podporu svazu a připomněl velkou podporu důchodců při kampani Voda je lidské právo.

Regionální tajemník Evropských i mezinárodních odborů veřejných služeb dr. Josef Krejbych informoval o práci v mezinárodních strukturách a důležité roli svazu.

Prezident KOZ SR Jozef Kollár popřál nejen úspěšný sjezd, ale také mnoho sil pro další jednání.

Místopředsedkyně Ivana Břeňková poděkovala za pozvání a vzhledem k našim společným akcím, jak sportovním, tak odborným, bylo zřejmé, že problémy, se kterými se zaměstnanci potýkají jsou stejné. Nedostatek financí pro veřejné služby, nedostatečné personální vybavení a nízké ocenění práce.

Sjezd jednomyslně opětovně zvolil předsedou svazu Mgr. Antona Szalaye a opětovně zvolil místopředsedkyní Ing. Danielu Pochybovou.

Účastnici sjezdu nejen pracovali, ale také oslavili 25. výročí svého svazu výborným dortem upečeným pro tuto příležitost. A co by to bylo za oslavu bez tance.

Informace o činnosti slovenského odborového svazu najdete na jeho webu – http://www.sozzass.sk/

Foto autorka

Aktuality 12. 6. 2024 / 18:12

V Poslanecké sněmovně jsme varovali před dopady novely zákoníku práce

Více než sto odborářek a odborářů z Českomoravské konfederace odborových svazů se ve středu 5. června zúčastnilo schůze Výboru pro sociální politiku ...

Aktuality 11. 6. 2024 / 13:46

Odboráři jednali s ministrem Jurečkou o zvýšení platových tarifů

Zástupci odborářů z veřejných služeb a veřejné správy spolu s předsedou a místopředsedou ČMKOS jednali 4. června s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou o zvýšení plarových tarifů. Žádost o jednání se zástupci koalice byla opakovaně zaslána premiérovi, ale ten mlčí.

Aktuality 11. 6. 2024 / 12:55

Jak vypadá jednání o sjednocení odměňování ve zdravotnictví?

Projednávání plnění dohody z 8. prosince se zadrhlo na bodě ke sloučení odměňování zdravotníků a další vývoj nastal opět až po tiskové konferenci, která se konala v pondělí 20. května v Praze.