SPD dalo příslib, že výpověď bez udání důvodů nepodpoří

V pátek 10. května odborové svazy, které vedou kampaň proti výpovědi bez udání důvodů pod názvem MÁTE PADÁKA, jednaly s předsedou hnutí SPD Tomio Okamurou a poslanci za SPD Radimem Fialou a Lucií Šafránkovou. „Od začátku máte naše jasné stanovisko, že poslanci SPD vyhazování zaměstnanců bez důvodu rozhodně nepodpoří,“ uvedl doslova Tomio Okamura.

Zeptal se, zda je pro odbory případně přijatelná při výpovědi bez udání důvodů kompenzace vyššího odstupného až za 6 měsíců, jak veřejně uvedla ODS. Všichni zúčastnění jednoznačně tuto kompenzaci odmítli a vysvětlovali proč.

Předseda Odborového svazu ECHO Karel Klusák uvedl, že jde o výsměch, protože v řadě kolektivních smluv mají odbory sjednané smluvní odstupné vyšší a týká se to jiných důvodů ukončení pracovního poměru. Výpověď bez důvodů s takto stanoveným odstupným by degradovala dosavadní možnosti kolektivních smluv.

Předsedkyně OS zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková, upozornila, že v Dánsku, kde je výpověď bez důvodů zavedena a kde se ODS inspirovala, jsou podmínky a kompenzace nesrovnatelně lepší a vyšší než v ČR. Rovněž upozornila na velké nebezpečí kolize s antidiskriminačním zákonem. Výpověď bez udání důvodů může právě zakrývat diskriminační podtext z důvodů rasy, náboženství, politické příslušnosti apod.

Předsedkyně OS pracovníků dřevozpracujících odvětví, lesního a vodního hospodářství v ČR Jaroslava Nestěrová upozornila, že výpověď bez důvodů zásadně zhoršuje ochranu slabší strany a degraduje samotný smysl zákoníku práce, který má chránit bránit slabší stranu, kterou je v pracovním vztahu zaměstnanec.

Předseda OS dopravy Luboš Pomajbík otevřel problematiku zaručených mezd a upozornil na nebezpečné dopady, pokud se vláda rozhodne je zrušit.

Předseda ČMOS pracovníků školství František Dobšík připomněl, že pracovní právo u nás je ovlivňováno slaďováním se směrnicemi EU, které v žádném případě nepřinášejí zhoršení stávající ochrany zaměstnanců.

Aktuality 18. 10. 2024 / 13:17

Odbory chtějí s vládou neprodleně znovu jednat o platových tarifech

Odbory žádají, aby vláda neprodleně znovu zahájila jednání o platech zaměstnanců veřejných služeb a veřejné správy.

Aktuality 16. 10. 2024 / 20:38

Tisková konference odborů a lékařů po jednání s ministrem Válkem

S tím, jak vláda plní prosincovou dohodu a jak dopadlo jednání v úterý 15. října, seznámili ve středu 16. října v Praze na tiskové konferenci představitelé zdravotnických a lékařských odborů a České lékařské komory.

Aktuality 3. 10. 2024 / 21:54

Zvýšení tarifů o 1400 Kč schváleno, plnění dohody dál řešíme

Ve čtvrtek 3. října se k jednání o navýšení platových tarifů sešli zástupci vlády, zástupci odborových svazů veřejných služeb a státní správy, předseda ČMKOS Josef Středula a místopředseda ČMKOS Jiří Vaňásek.