Svátek práce jsme tentokrát oslavili společně se Slováky v Žilině

Letos si připomínáme 100 let od vzniku samostatného Československa. Proto i oslava 1. máje jako Svátku práce byla společná česko-slovenská a konala se v Žilině.

V oficiální části vystoupili za slovenskou politickou reprezentaci premiér vlády SR Peter Pellegrini a předsedkyně Žilinského samosprávného kraje Erika Jurinová.

Dále vystoupil předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula, který hovořil o kampani ČMKOS Konec levné práce a představil i požadavek na zvýšení minimální mzdy v ČR a zkracování pracovní doby bez krácení mzdy.

Předseda slovenské Konfederace odborových svazů Jozef Kollár hovořil o snaze některých zaměstnavatelů zabránit vzniku odborů ve své společnosti a rovněž hovořil o požadavku odborů zvýšit minimální mzdu na Slovensku.

České i slovenské odbory zde prezentovaly svoji činnost, ale čas byl i na zábavu. Stánek ČMKOS měl velký úspěch i proto, že zde děti měly možnost si zasoutěžit a vyzkoušet své dovednosti. Na stánku strávil určitý čas i premiér SR Pellegrini, který od předsedy ČMKOS dostal drobné dárky a diskutoval s ním o výše uvedených tématech.

Pro mne bylo velice milé, že jsem se zde setkal s kolegy ze Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb v čele s předsedou Antonem Szalayem. Mimo jiné jsme hovořili o přípravě našeho společného jednání, které se uskuteční v květnu.

Opět se ukázalo, že naše národy mají k sobě pořád velice blízko a že naše spolupráce je dobrá a bude pokračovat i nadále.

Foto autor a ČMKOS

Aktuality 23. 5. 2024 / 12:24

Předsedkyně Žitníková napsala poslanům kvůli kompetencím hygieniků

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková napsala poslankyním a poslancům kvůli odebrání kompetencí hygienické službě a nepravdivému obsahu dehonestujícíh výroků ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Aktuality 23. 5. 2024 / 10:45

Petici proti propouštění bez udání důvodu jsme předali. DĚKUJEME!

Archy petice proti propouštění bez udání důvodu předali zástupci odborových svazů 22. května Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.