Žitníková a Břeňková v Táboře o financování sociálních služeb a jeho souvislostech

Do Tábora se ve dnech 6. a 7. října sjelo na VIII. výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb ČR na 700 účastníků. V kongresovém centru Hotelu Palcát se diskutovalo jak o současné situaci v sociálních službách a o problémech, s nimiž se poskytovatelé potýkají, tak o budoucnosti sociálních služeb. Novinkou byla obecná témata věnující se například důchodům nebo k migrační krizi.

V úvodním panelu hostů na kongresu vystoupila také předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková s informací, jak odbory ve spolupráci s ostatními partnery úspěšně prosadily zvýšení dotací pro poskytovatele, které umožní zvýšení platů a mezd.

Dále připomněla, že se zařízení potýkají s nedostatkem personálu, a proto se odbory a zaměstnavatelé dohodli na společném požadavku, aby MPSV v rámci stabilizace personálu od 1. 1.2017 zrušilo minimálně první dvě platové tabulky.

Závěrem vystoupení připomněla obsah memoranda, které uzavřely které uzavřel Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Druhý den na kongresu vystoupila v panelu k financování sociálních služeb místopředsedkyně odborového svazu Ivana Břeňková. V jejím vystoupení zazněla čísla a připomenutí přímé vazby kvalitní péče o klienty v návaznosti na zaměstnance. Pro odbory je velmi důležité, aby byly sociální služby řádně finančně zajištěné, protože jakékoliv snížení objemu peněz se projeví na platech a na počtech zaměstnanců. Informovala, že odbory nyní prosazují vytvoření optimálních personálních standardů, které by zajistily jak bezpečí pro klienty, tak pro pracovníky.

Tiskovou zprávu Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 23. 5. 2024 / 12:24

Předsedkyně Žitníková napsala poslanům kvůli kompetencím hygieniků

Předsedkyně OS Dagmar Žitníková napsala poslankyním a poslancům kvůli odebrání kompetencí hygienické službě a nepravdivému obsahu dehonestujícíh výroků ministra zdravotnictví Vlastimila Válka.

Aktuality 23. 5. 2024 / 10:45

Petici proti propouštění bez udání důvodu jsme předali. DĚKUJEME!

Archy petice proti propouštění bez udání důvodu předali zástupci odborových svazů 22. května Petičnímu výboru Poslanecké sněmovny.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.