Žitníková a Horecký jednali s Babišem o financích na platy v sociálních službách

Ve středu 26. dubna odpoledne jednali předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR a prezident Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký s 1. místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem a jeho náměstky.

Jak předsedkyně Žitníková, tak prezident Horecký seznámili vicepremiéra Babiše s kritickou personální situací v sociálních službách. Informovali ho o extrémním přetěžování pracovníků, o zhoršení péče pro klienty a o nízkých odměnách za práci. Přednesli společný požadavek odborů a zaměstnavatelů přeřadit pracovníky v přímé péči a sociální pracovníky do zdravotnických tabulek a k tomu předali krátký informační materiál a kompletní materiál MPSV na jednání tripartitního pracovního týmu pro sociální otázky – oba viz níže jako soubory ke stažení.

Vicepremiér Babiš sdělil, že je se situací obeznámen, že viděl výplatní pásky pracovnic, kde mají 12 000 Kč měsíčně čistého, a že souhlasí s naší informací, že platy jsou extrémně nízké. Ovšem slib, že ministerstvo financí najde prostředky na navýšení platů a mezd, nepadl. Předsedkyně Žitníková vicepremiéra Babiše vyzvala, aby návrh na přeřazení pracovníků podpořil a aby Ministerstvo financí pomohlo problém nedostatku peněz vyřešit.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.