Žitníková, Krása a Olejár napsali ombudsmanovi

Kvůli krokům Ministerstva zdravotnictví, které významným způsobem zhoršují dostupnost zdravotní péče a mohou znamenat až porušení práva zaručeného Listinou základních práv a svobod napsali ve středu 11. července 2012 společný dopis ombudsmanovi Pavlu Varvařovskému předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár a předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Zdůrazňují, že považují za nepřijatelné, aby se neustále zhoršovala dostupnost zdravotní péče. Jako konkrétní příklady takových kroků uvádějí připravované nařízení vlády a místní a časové dostupnosti zdravotní péče, poplatky za volbu lékaře, regulační poplatky bez časového omezení a jejich zvyšování, chystané uzavírání nemocnic.

Připomínají, že proti těmto záměrům pořádali nejrůznější protestní akce a dokonce bylo podáno trestní oznámení na ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Uvádějí, že prováděné i chystané kroky ve zdravotnictví zasahují nejen do Ústavy ČR, ale nejsou v souladu ani s Evropskou sociální chartou, Úmluvou o lidských právech a biomedicíně, Úmluvou o právech dítěte a Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením.

Kvůli závažnosti problémů žádají ombudsmana o osobní projednání problematiky na schůzce, jejíž termín vzhledem k dovoleným navrhují v týdnu od 13. do 17. srpna 2012.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.