Žitníková vystoupila na jednání Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny

V úterý 10. prosince se v Poslanecké sněmovně sešel k projednání návrhu státního rozpočtu Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. Na závěr jednání poslanců vystoupila předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková s informací o kritické situaci ve zdravotnictví a s výzvou, aby poslanci začali urychleně problémy řešit. Informace o kritické situaci ve zdravotnictví byla poslancům předána i v písemné podobě.

Spolu s materiálem odborů předsedkyně Žitníková předala poslancům předala i materiály Ministerstva zdravotnictví a zaměstnavatelů, které byly projednány v tripartitě. Odbory a zaměstnavatelé požadují, aby se k překonání krize v návrhu státního rozpočtu zvýšila částka na úhrady za státní pojištěnce o dalších 10 miliard.

Předsedkyni na jednání výboru svou účastí podpořily členky výkonné rady OS Jiřina Marešová a Božena Krčková a předseda dozorčí rady Petr Popule.

Jako poslankyně vystoupila i Jana Hynková, která i po svém zvolení do Poslanecké sněmovny dál zůstává členkou výkonné rady OS.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.