Jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře

Příklad partnerství na nejvyšší úrovni ukazuje, že i jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře.

V úterý 23. června 2015 jsem se zúčastnila odborné konference na téma „Sociální dialog v oblasti sociálních služeb“. Jednalo se o projekt „Sociální dialog v oblasti kultury a sociálních služeb“ a konferenci předcházelo několik kulatých stolů, v našem případě s obsahem jednání – pracovní náplň hlavních odborných pozic v sociálních službách.

Program konference mimo jiné představil projekt a vyjednávání o kolektivní smlouvě vyššího stupně v oblasti sociálních služeb, a to jak z pohledu zaměstnavatelů, tak z pohledu odborů. Oba partneři jednání označili za velmi korektní, přínosné, probíhající v dobré atmosféře a oboustranném respektu. Uvedli, že při vzájemné dohodě se lépe plní společenské zadání a výsledná spokojenost zaměstnavatelů a spokojenost zaměstnanců je energií do kvality poskytované služby.

Tato slova jsme všichni přítomní rádi vyslechli, ale bohužel v praxi se při kolektivním vyjednávání a při odborové činnosti nejednou setkáváme ve vztahu zaměstnavatel a zaměstnanec-odborář s opakem. Chybí partnerství, vzájemný respekt při společné diskusi jednajících stran.

Je škoda, že dobrá atmosféra při jednáních na nižších úrovních není samozřejmostí, přinesla by prospěch všem – zaměstnavatelům, zaměstnancům i uživatelům.

Aktuality 13. 6. 2024 / 12:43

V záludném návrhu vidím pokus o likvidaci odborů

Události posledních měsíců mě nutí hodně přemýšlet. Dá se věřit politikům? Předvolební sliby nic neznamenají? Podepsané dohody nic neznamenají?

Aktuality 19. 5. 2024 / 20:51

Změny ve zdravotnictví opět k horšímu – publikovali jsme

Poslední návrhy Ministerstva zdravotnictví jsou ve svém celku nepřijatelné a směřují k další komercializaci českého zdravotnictví.

Aktuality 17. 4. 2024 / 22:03

Ve veřejném zdravotním pojištění hrozí velmi nebezpečné změny

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší na první pohled zajímavé, ale ve skutečnosti velmi nebezpečné změny.