Jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře

Příklad partnerství na nejvyšší úrovni ukazuje, že i jednání o kolektivní smlouvě může probíhat v dobré atmosféře.

V úterý 23. června 2015 jsem se zúčastnila odborné konference na téma „Sociální dialog v oblasti sociálních služeb“. Jednalo se o projekt „Sociální dialog v oblasti kultury a sociálních služeb“ a konferenci předcházelo několik kulatých stolů, v našem případě s obsahem jednání – pracovní náplň hlavních odborných pozic v sociálních službách.

Program konference mimo jiné představil projekt a vyjednávání o kolektivní smlouvě vyššího stupně v oblasti sociálních služeb, a to jak z pohledu zaměstnavatelů, tak z pohledu odborů. Oba partneři jednání označili za velmi korektní, přínosné, probíhající v dobré atmosféře a oboustranném respektu. Uvedli, že při vzájemné dohodě se lépe plní společenské zadání a výsledná spokojenost zaměstnavatelů a spokojenost zaměstnanců je energií do kvality poskytované služby.

Tato slova jsme všichni přítomní rádi vyslechli, ale bohužel v praxi se při kolektivním vyjednávání a při odborové činnosti nejednou setkáváme ve vztahu zaměstnavatel a zaměstnanec-odborář s opakem. Chybí partnerství, vzájemný respekt při společné diskusi jednajících stran.

Je škoda, že dobrá atmosféra při jednáních na nižších úrovních není samozřejmostí, přinesla by prospěch všem – zaměstnavatelům, zaměstnancům i uživatelům.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 15. 2. 2024 / 14:41

Není vždy důležité být první v cíli, ale doběhnout

Každodenní kolotoč, náročné směny, zvyšující se počty pacientů, stres, únava, obrovská zodpovědnost k nemocným a k tomu vyčerpávající práce odborářů často vyvolávají pocity úzkosti a přepracovanosti.

Aktuality 12. 1. 2024 / 10:41

Každý odborář je vlastně malý zázrak

Novoroční úvodník by měl být optimistický. Život v posledním období ovšem optimistický není.