KR s hejtmankou Stráskou o personální situaci a mzdách

Ve čtvrtek 1. listopadu jednali členové jihočeské  krajské rady Jan Šusta, Světlana Ondrejková a Roman Carda spolu s místopředsedou OS Lubomírem Franclem s hejtmankou Jihočeského kraje Ivanou Stráskou. Na programu byla personální situace v sociálních službách se zaměřením na zdravotnický personál.

Hejtmanka sdělila, že všeobecné sestry do pobytových zařízení sociálních služeb patří, kraj nechystá změny. Příplatky za směnnost zaměstnanců v sociálních službách se budou řídit nařízením vlády, ale jejich výše se bude v jednotlivých zařízeních lišit.

Hovořilo se také o situaci ve zdravotnické záchranné službě. Vzhledem k nedostatku lékařů nebudou na některých výjezdových stanovištích trvale přítomni lékaři. Nedostatek lékařů na ZZS bude kraj řešit pomocí stipendijních programů pro studenty lékařských fakult.

Dalším bodem bylo jednání o navyšování mezd v nemocnicích zřizovaných Jihočeským krajem. Zástupci nemocnic hejtmance Stráské sdělili, že tam, kde již bylo zahájeno jednání o navyšování mezd, ředitelé odborům řekli, že budou muset pokrýt zvýšené náklady na energie a že tedy nemohou zaručit navyšování mezd v rozsahu, o kterém ve sdělovacích prostředcích hovořili zástupci Ministerstva zdravotnictví. Hejtmanka Stráská přislíbila, že situaci prověří a krajská rada dostane informace o tom, o kolik vzrostou náklady na energie v jednotlivých nemocnicích.

Předseda krajské rady Jan Šusta uvedl, že by se měla ve všech nemocnicích zřizovaných Jihočeským krajem začít koncepčně řešit personální situace, jinak hrozí, že v průběhu několika příštích let dojde ke kolapsu v poskytování zdravotní péče. V té souvislosti se hovořilo i o LSPP, kdy praktičtí lékaři nechtějí ani za dobrých finančních podmínek tuto službu vykonávat. Měla by se uzákonit povinnost pro praktické lékaře na LSPP sloužit. V současné době tuto službu prakticky zajišťují nemocnice.

V závěru se přítomní dohodli, že sociální dialog mezi vedením kraje a krajskou radou je na dobré úrovni a bude pokračovat.

Foto autor

Aktuality 25. 9. 2023 / 18:51

Brífink po krajské konferenci odborářů z Jihočeského kraje

Po krajské konferenci odborových organizací z Jihočeského kraje se ve čtvrtek 21. září v Českých Budějovicích sešli její účastníci s novináři.

Aktuality 25. 9. 2023 / 17:34

Jihočeská krajská konference – 21. 9. 2023

Krajská konference odborových organizací z Jihočeského kraje se konala ve čtvrtek 21. září.

Aktuality 23. 9. 2022 / 12:13

Jihočeská krajská konference – 22. 9. 2022

Jihočeská krajská konference jednala ve čtvrtek 22. září.