Kolektivní vyjednávání v Krajské zdravotní začalo 30. října

V Krajské zdravotní, a. s., začalo 30. října kolektivní vyjednání. Zúčastnili se zástupci všech odborových organizací OSZSP ČR nemocnic Krajské zdravotní, a. s., tedy z nemocnic v Ústí nad Labem, v Děčíně, v Teplicích, v Mostě, v Chomutově a v Litoměřicích. Jednání se zúčastnila také vedoucí právního a sociálního oddělení odborového svazu Ing. Ivana Břeňková.

Krajská zdravotní má 9500 zaměstnanců. Kolektivní smlouva je platná do konce roku, v předchozích letech jsme v této době měli předány návrhy nových kolektivních smluv a jednali jsme o navýšení mezd. Letos je situace náročná v tom, že na národní úrovni není jasno, jak se budou řešit požadavky OSZSP ČR na navýšení platů a mezd, jak se bude řešit situace kolem práce přesčas, prezidentem není podepsán konsolidační balíček. Co víme, je to, že polovina nárůstu prostředků za poskytnutou zdravotní péči od zdravotních pojišťoven má být použita na navýšení platů a mezd. Jenomže kolik to je? Propočty Ministerstva zdravotnictví a zaměstnavatelů, pokud stačili propočty provést, se liší. Liší se proto, že před vydáním úhradové vyhlášky pro rok 2024 došlo ze strany ministerstva k úpravám.

Jednali jsme se zaměstnavatelem alespoň o problémech, které jsou delší dobu diskutovány, ale zatím nevyřešeny. Konkrétně jde o úhradu za parkování zaměstnanců v areálu nemocnic a proplácení doby, kterou zdravotničtí pracovníci tráví při předávání směn. Úhrada za parkování v areálech nemocnic je bodem, který byl s odbory projednán až po urgenci a upozornění, že je narušen sociální smír. Po projednání došlo k určité úpravě, ale s výsledkem není část zaměstnanců spokojena. Odbory budou požadovat, aby byla pravidla sjednána v nové kolektivní smlouvě.

Požadavkem odborů je, aby byla také napravena situace, kdy zdravotničtí pracovníci tráví další čas při předávání směny, ale tato doba jim není uznána jako práce přesčas. Také tento stav budeme požadovat napravit co nejdříve, nejpozději v kolektivní smlouvě.

Aktuality 9. 6. 2024 / 9:23

Polská Wisla „hostila“ odboráře ze vsetínských sociálních služeb

Ve dnech 31. května až 2. června 2024 odborová organizace Sociální služby Vsetín uspořádala zájezd do polského města Wisla v malebné oblasti Beskyd.

Aktuality 17. 4. 2024 / 20:37

Plzeňští odboráři vyrazili na výlet do Prahy i do Tróje

Na neděli 25. února naplánovala odborová organizace FN Plzeň pro své členy a jejich rodinné příslušníky výlet do Prahy, jehož součástí byla také návštěva divadelního představení.

Aktuality 15. 3. 2024 / 13:01

Jako odboráři jsme spojili síly a vycházíme si vstříc

Společnost Krajská zdravotní, a. s., vznikla 1. září 2007 transformací pěti nemocnic do jednoho celku.