Společná tisková konference odborů a poskytovatelů zdravotní péče

Společná tisková konference odborů a poskytovatelů zdravotní péče kvůli situaci ve zdravotnictví v roce 2020 se konala ve čtvrtek 27. června v Praze. Vystoupili na ní představitelé Asociace českých a moravských nemocnic, Charity Česká republika, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče České republiky a Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů. Záznam viz na: https://www.cmkos.cz/cs/obsah/219/proc-se-nemocnice-poskytovatele-domaci-pece-nedohodly-se-zdr/111696

Společně vyzvali Ministerstvo zdravotnictví, aby zajistilo pro příští rok dostatek financí na úhradu zdravotní péče, včetně financí zvýšení platových tarifů a mezd (zdravotníků i nezdravotníků), zvýšení počtu zaměstnanců a potřebných investic.

Pro rok 2020 společně požadují:

● Rozdělit do všech segmentů 45 mld. (25 z účtů ZP).

● Zvýšit úhrady nemocnicím minimálně o 12 %, racionální zvýšení je o 15 % (srovnávání úhrad).

● Zvýšit úhrady za následnou péči o 1000 Kč na lůžko a den.

● Zvýšit úhrady za domácí péči o 40 %.

● Zvýšit úhrady za zdravotní péči poskytovanou v sociálních službách o 40 %.

● Ostatním segmentům zvýšit úhrady proporcionálně

Foto Jana Hnyková

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:55

EPSU podpořila demonstraci, poté apelovala na premiéra Fialu

Výkonný výbor EPSU na svém on-line jednání 16. května projednával kongres EPSU, volby do Evropského parlamentu a také podporu připravované demonstraci v Praze.

Aktuality 14. 6. 2024 / 21:30

Nohejbal stále žije!

Po jarním váhání a nedostatečném zájmu o turnaj v nohejbale uspořádali pod vedením Honzy Zatloukala 1. června stejný turnaj záchranáři z Olomouce.

Aktuality 14. 6. 2024 / 12:10

ČMKOS vyráží do regionů

Zástupci ČMKOS a odboroví právníci i letos vyrazí do regionů, aby na setkáních s občany informovali o významu odborů a výhodách členství.