Zajišťovací fond v roce 2022

Také v roce 2022 byl Zajišťovací fond jednou z forem pomoci našim členům a stejně jako v minulých letech bych vás chtěl informovat o Zajišťovacím fondu v roce 2022. Do Zajišťovacího fondu přišlo v roce 2022 celkem 3746 žádostí, o 38 žádostí více než v roce 2021. Schváleno bylo celkem 3481 žádostí o dar, což je o 49 žádostí více než v roce 2021. Nárůst celkového počtu žádostí o dar byl způsoben mimo jiné zvýšením počtu žádostí o dar při pracovní neschopnosti a při hospitalizaci, což bylo i v roce 2022, zvláště v prvním čtvrtletí, důsledkem stále se projevující epidemie COVID-19. Byly schváleny dary v celkové výši 3 576 700 Kč, což je o 7200 Kč více než v roce předešlém. Proplaceno bylo celkem 3526 žádostí v celkové výši 3 636 000 Kč. V porovnání s rokem 2021 je to o 126 žádostí a o 111 900 Kč méně.

Podrobnější rozbor je v tabulkách, které najdete níže jako soubor ke stažení.

Rozdíl mezi počtem schválených a vyplacených žádostí je stejně jako v minulých letech způsoben tím, že vznik události pro vyplacení daru u některých žádostí vyplacených na začátku roku 2022 vznikl již na konci roku 2021, a proto byla žádost evidována již v roce 2021, a naproti tomu některé žádosti z konce roku 2022 byly vyplaceny až na začátku roku 2023. Dalším důvodem je i to, že některé žádosti doručené na OS neměly v pořádku všechny náležitosti, a proto se jejich vyřízení a proplacení také protáhlo až do roku 2023.

Zamítnuto bylo 265 žádostí, což je o 9 méně než v roce 2021.

Při pohledu do tabulky č. 4 je vidět, že se epidemie COVID-19 na počtu přijatých žádostí projevila nejvíce v prvních měsících roku 2022, kdy došlo k významnému nárůstu počtu žádostí o dar při pracovní neschopnosti. I z těchto údajů je vidět, že zaměstnanci, ať už pracují ve zdravotnictví nebo v sociálních službách, byli v již několikáté vlně epidemie COVID-19 přetíženi, a i když se v první vlně snažili situaci s vypětím svých sil zvládnout, tak jak na podzim roku 2021 a následně v prvních měsících roku 2022 se nemocnost těchto zaměstnanců zvyšovala. V dalších měsících již vliv epidemie COVID-19 slábl a počet žádostí se vracel k podobným číslům, která přicházela na OS před pandemií.

Bohužel v roce 2022 jsme museli zamítnout 4 žádosti z důvodu neplnění povinností odborové organizace. Také musím konstatovat, že největší počet zamítnutých žádostí byl z důvodu pozdního zaslání žádosti o dar na OS, Jsou sem započítány i takové žádosti, které neobsahovaly všechny náležitosti a nebyly doplněny ani po naší urgenci. Také se zvýšil počet žádostí zamítnutých z důvodu, že žadatel již v kalendářním roce na příslušný druh daru čerpal. Rovněž počet zamítnutých žádostí z důvodu, že žadatel nesplnil požadovanou dobu členství v Zajišťovacím fondu alespoň 6 měsíců, je poměrně vysoký.

Budu se opakovat, ale opět bych zde chtěl zdůraznit, že nejjednodušší způsob, jak si ověřit to, že jsou splněny všechny podmínky pro přiznání darů, je používat program TREWIS ZO, kde můžete najít jednak kompletní údaje o členství v Zajišťovacím fondu, ale i seznam žádostí o dary ze Zajišťovacího fondu a můžete si tak ověřit, zda již člen na danou událost v kalendářním roce nečerpal.

Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem opět uvádím nejčastější chyby, které pak způsobují to, že žádosti nemohou být vyplaceny v řádném termínu. Mezi nejčastější a stále se opakující chyby patří:

• nečitelné údaje v podaných žádostech,
  • špatně uvedená čísla účtu, takže se platba vrací,
  • chybějící doklady potřebné ke schválení žádosti.

Na závěr bych chtěl znovu připomenout, že v programu TREWIS ZO je v současné době možné posílat hlášenky nejen odvodů členských příspěvků, ale i příspěvků do Zajišťovacího fondu elektronicky. Rovněž je možné zadávat u nových členů nejen datum vstupu do OS, ale i datum vstupu do Zajišťovacího fondu. Pokud tedy základní nebo místní organizace využívá možnosti programu TREWIS ZO v plném rozsahu, nemusí již posílat žádné hlášenky v „papírové“ podobě, ale je možné vše posílat rovnou z programu TREWIS ZO. Je zde možné také sledovat, v jaké fázi zpracování je žádost o dar ze Zajišťovacího fondu a samozřejmě i před podáním žádosti provést kontrolu, zda například již člen v kalendářním roce čerpal dar na příslušnou událost (připomínám, že na každý druh daru je možné čerpat jedenkrát v kalendářním roce).

V poslední době se zvýšil počet našich odborových organizací, které program TREWIS využívají. Věřím, že tento trend bude pokračovat a program začnou využívat i ty organizace, které dosud tento program nepoužívají. Potěšitelné také je, že stoupá počet odborových organizací, které z různých důvodů dosud nebyly zapojeny do Zajišťovacího fondu a v průběhu posledního období svůj postoj přehodnotily, a tím nabídly možnost čerpat dary i dalším členům.

Co říci závěrem? Věřím, že Zajišťovací fond našim členům pomáhá a plní svůj účel, pro který byl založen, což je vidět i na stále rostoucí částce, která byla na darech ze Zajišťovacího fondu vyplacena.

Aktuality 26. 3. 2024 / 17:41

Zajišťovací fond v roce 2023

Stejně jako v předchozích letech plnil Zajišťovací fond i v roce 2023 jednu z forem pomoci našim členům a stejně jako v minulých letech přináším informace o využívání Zajišťovacího fondu.

Aktuality 9. 9. 2023 / 10:22

Zajišťovací fond v prvním pololetí roku 2023

Stejně jako v předchozích letech pomáhá Zajišťovací fond našim členům. Proto bych vás chtěl seznámit s údaji o čerpání darů ze Zajišťovacího fondu v prvním pololetí roku 2023.

Aktuality 14. 3. 2022 / 15:33

Zajišťovací fond v roce 2021

Rok se s rokem sešel a přinášíme informace o využívání svazového Zajišťovacího fondu.