Žitníková od vlády požadovala zajištění financí na platy a příplatky bez diskriminace

Ve středu 21. 6. se sešli zástupci odborů se zástupci vlády, předsedy koaličních stran a zástupci MPSV. K jednání byla vydána tisková zpráva zástupců odborových svazů – viz níže jako soubor ke stažení. Za Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR informace k průběhu jednání doplňuje předsedkyně OS Dagmar Žitníková, která úvodem všem přítomným poděkovala za zvýšení platů a mezd zaměstnancům v sociálních službách.

Předsedkyně Žitníková za odborový svaz na jednání otevřela dva body, které se týkají především zaměstnanců v nemocnicích.

Přítomným sdělila, že odborový svaz má velmi negativní ohlasy na zúžený okruh zaměstnanců, kterým je přiznán zvláštní příplatek za směnnost. Z nemocnic se ozývají zdravotníci, kteří pracují pod odborným dohledem a nemají na příplatek nárok. Upozorňují, stejně jako upozorňoval odborový svaz, že vyčlenění jedné kategorie zdravotníků rozbíjí týmy, je diskriminační a vede k rozbrojům v kolektivech na jednotlivých pracovištích.

Předsedkyně Žitníková  proto znovu požádala členy vlády a předsedy koaličních stran, aby v příští novele nařízení vlády byla provedena změna a aby zvláštní příplatek dostali všichni zdravotníci, kteří pracují ve směnách.

Druhý, neméně závažný, problém se týká slíbeného zvýšení platů a mezd pracovníků ve zdravotnictví o 10 % od 1. ledna příštího roku. Připomněla, že na zvýšení platů a mezd a na zvláštní příplatek za směnnost je bezpodmínečně nutné zajistit dostatečný objem finančních prostředků. Z pohledu odborového svazu je problém, protože z informací, které jsou k dispozici, je zřejmé, že objem financí z veřejného zdravotního pojištění a schválená úhrada státu za jeho pojištěnce jsou v kontextu požadavků a nutností navýšit úhrady jednotlivým poskytovatelům za zdravotní péči nedostatečné. Jedním z možných řešení by bylo, aby letošní dotační program na příplatek za směnnost pokračoval i v příštím roce a aby na něj byly vyčleněny finanční prostředky ze státního rozpočtu.

Premiér Bohuslav Sobotka v reakci na sdělené informace navrhl, aby se k uvedeným problémům sešlo jednání za účasti ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.