Evropská strategie sociální péče 2022

Evropská komise sdělila, že navrhne evropskou strategii sociální péče. Strategie se bude týkat uživatelů všech druhů sociální péče, poskytovatelů i zaměstnanců. Evropští odboráři a zaměstnavatelé požadují spolupráci. Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a Federace evropských sociálních zaměstnavatelů (FESE) se problémům sociální péče věnují dlouhodobě, na spolupráci jsou připraveni, proto iniciativu Evropské komise přijali pozitivně.

Zaměstnavatelé a odbory již zveřejnili společný dokument k připravované strategii, ve kterém upozorňují Evropskou komisi na potíže resortu sociálních služeb. Aby bylo možné dosáhnout cenově dostupných a vysoce kvalitních sociálních služeb, musí evropská strategie péče zdůraznit klíčovou úlohu péče, potřebu financí, zaměstnanců a měla by doložit data o předpokládané potřebě rozsahu jednotlivých druhů péče. Evropská strategie péče musí podle odborů a zaměstnavatelů vzít v úvahu integrovaný přístup k péči, poskytování zdravotní péče a sociální péče, poskytování neformální a formální péče, rezidenční, domácí a komunitní péči.

Pro zaměstnance je nutné zajistit kvalitní pracovní podmínky, přiměřené platy, odbornou přípravu a kariérní postup, zdravé a bezpečné pracoviště, zajištění náboru zaměstnanců a udržení stávajících.

Financování sociálních služeb je nutné brát jako investici do budoucnosti, nikoli jako pouhé náklady. Jedním z nutných bodů je zvýšení atraktivity povolání, zlepšení veřejného obrazu sociální péče. Posledním, ale důležitým bodem strategie musí být uvedení významu rozvoje sociálního dialogu a podpory kolektivního vyjednávání.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se aktivně zapojil do rozhovorů o podnětech a problémech sociální péče. Děkuji všem členům a členkám sekce sociál za podněty, za osobní účast při rozhovorech děkuji Mgr. Marcele Holčákové, Ing. Tomáši Havláskovi a místopředsedkyni odborového svazu Mgr. Janě Hnykové.

Aktuality 7. 6. 2022 / 13:30

Zástupci evropských nemocnic a odborů o udržení zaměstnanců

Evropský sektorový sociální dialog zástupců nemocnic se konal 31. května 2022 v Bruselu.

Aktuality 7. 5. 2022 / 10:22

Odboráři z ČR, Německa, Maďarska a Španělska o sociálním dialogu

Ve dnech 26. a 27. dubna se v Madridu konal seminář Evropského odborového vzdělávacího institutu (ETUI) na téma Posílení evropského sociálního dialogu a pracovněprávních vztahů.

Aktuality 5. 3. 2022 / 14:59

Problémy odborářů ve společnosti Orpea

Téma problémů v nadnárodní společnosti pro poskytování sociálních služeb Orpea je pro nás důležité, protože jejím členem je také společnost SeneCura.