Dál se snažíme, aby současná negativní situace nedopadala na zaměstnance

Ani po čtvrtroce situace v našich resortech není o moc jasnější a příznivější, než byla koncem roku před Vánocemi. Odborový svaz se vytrvale dál snaží jednat se všemi sociálními partnery, aby současné negativní trendy nedopadaly na zaměstnance.

O výsledcích dlouhodobé spolupráce v krizovém štábu informujeme průběžně, poslední prohlášení viz níže jako soubor ke stažení.

Skupina 39 senátorů napříč politickým spektrem podala návrh k Ústavnímu soudu na zrušení restriktivní úhradové vyhlášky vydané Ministerstvem zdravotnictví pro letošní rok. Podaný návrh a přílohy rovněž viz níže jako soubor ke stažení.

Poslanecká sněmovna na své schůzi dne 21. 3. 2013 při projednávání výročních zpráv a účetních závěrek zdravotních pojišťoven za rok 2011 přijala doprovodné usnesení, kterým žádá Vládu ČR o zvýšení plateb za státní pojištěnce o 50 Kč. Pro zvýšení hlasovalo 55 poslanců, 49 bylo proti. Ministr zdravotnictví Leoš Heger návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce nepodpořil, při hlasování se zdržel.

O situaci ve zdravotnictví předsedkyně OS Dagmar Žitníková informovala prezidenta republiky Miloše Zemana.

Vedení OS spolu s krajskými radami jedná s hejtmany o zachování stávajících platových a mzdových podmínek pro zaměstnance.

V sociálních službách není o mnoho veseleji než ve zdravotnictví. Pozitivní zprávou je, že se uskutečnilo jednání místopředsedkyně OS Ivany Břeňkové a předsedkyně OS Dagmar Žitníkové s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou kvůli zvýšení platů zaměstnancům v sociálních službách a dofinancování sociálních služeb. Po dvou letech vyjednávání o zvýšení platů jsme opět na začátku, paní ministryně má ovšem snahu zvýšení platů řešit. Ministerstvo připraví návrh a ten odborovému svazu zašle. K dofinancování – MPSV spolu s Ministerstvem financí uvolní 300 až 400 mil. Kč na II. kolo dotačního řízení.

Kvůli řešení situace v lázeňství odborový svaz absolvoval jednání v Senátu, kde za OS vystoupil řídící sekce lázeňství Martin Vacek.

Hygiena stále lobbuje proti převedení části jejich činností pod Ministerstvo zemědělství.

Situace není „růžová“, ale odborový svaz se nevzdává, intenzivně jedná a argumentuje.

Zkrátka „jedeme“ dál.

Aktuality 21. 5. 2024 / 10:04

Lékaři a odboráři se bojí, že vláda nechce splnit prosincovou dohodu

Obava z neochoty vlády splnit dohodu, kterou za asistence Petra Fialy uzavřel 8. prosince ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se zástupci lékařů a odborů, byla důvodem tiskové konference, která se konala v pondělí 20. května v Praze.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.