Evropská strategie sociální péče 2022

Evropská komise sdělila, že navrhne evropskou strategii sociální péče. Strategie se bude týkat uživatelů všech druhů sociální péče, poskytovatelů i zaměstnanců. Evropští odboráři a zaměstnavatelé požadují spolupráci. Evropská federace odborových svazů veřejných služeb (EPSU) a Federace evropských sociálních zaměstnavatelů (FESE) se problémům sociální péče věnují dlouhodobě, na spolupráci jsou připraveni, proto iniciativu Evropské komise přijali pozitivně.

Zaměstnavatelé a odbory již zveřejnili společný dokument k připravované strategii, ve kterém upozorňují Evropskou komisi na potíže resortu sociálních služeb. Aby bylo možné dosáhnout cenově dostupných a vysoce kvalitních sociálních služeb, musí evropská strategie péče zdůraznit klíčovou úlohu péče, potřebu financí, zaměstnanců a měla by doložit data o předpokládané potřebě rozsahu jednotlivých druhů péče. Evropská strategie péče musí podle odborů a zaměstnavatelů vzít v úvahu integrovaný přístup k péči, poskytování zdravotní péče a sociální péče, poskytování neformální a formální péče, rezidenční, domácí a komunitní péči.

Pro zaměstnance je nutné zajistit kvalitní pracovní podmínky, přiměřené platy, odbornou přípravu a kariérní postup, zdravé a bezpečné pracoviště, zajištění náboru zaměstnanců a udržení stávajících.

Financování sociálních služeb je nutné brát jako investici do budoucnosti, nikoli jako pouhé náklady. Jedním z nutných bodů je zvýšení atraktivity povolání, zlepšení veřejného obrazu sociální péče. Posledním, ale důležitým bodem strategie musí být uvedení významu rozvoje sociálního dialogu a podpory kolektivního vyjednávání.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR se aktivně zapojil do rozhovorů o podnětech a problémech sociální péče. Děkuji všem členům a členkám sekce sociál za podněty, za osobní účast při rozhovorech děkuji Mgr. Marcele Holčákové, Ing. Tomáši Havláskovi a místopředsedkyni odborového svazu Mgr. Janě Hnykové.

Aktuality 17. 4. 2024 / 18:52

První jednání Rady pro inspekce kvality sociálních služeb

V úterý 9. dubna se na Ministerstvu práce a sociálních věcí konalo první jednání Rady pro inspekce kvality sociálních služeb.

Aktuality 8. 4. 2024 / 13:45

Výbor sekce jednal o personální situaci, platech i FKSP

V pondělí 11. března jednal výbor sekce sociál. Zabýval se personální situací, nedostatkem pracovníků v přímé péči, nedostatkem všeobecných sester, fluktuací zaměstnanců.

Aktuality 28. 3. 2024 / 10:12

S ministrem Jurečkou o platech, penzích a platovém zařazení

V pátek 22. března se s ministrem Marianem Jurečkou a jeho týmem sešly předsedkyně OS Dagmar Žitníková, místopředsedkyně OS Jana Hnyková a vedoucí právního a sociálního oddělení OS Ivana Břeňková.