Jednání o kolektivní smlouvě v Krajské zdravotní bylo náročné

Krajská zdravotní, a. s., to jsou nemocnice Ústeckého kraje v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích, Mostě, Chomutově, Rumburku a Litoměřicích, celkem devět tisíc zaměstnanců. Kolektivního vyjednávání se účastní za stranu odborů předsedkyně a předsedové ze všech odborových organizací OSZSP ČR, LOK-SČL, OS KOVO a Pro Libertate. Za odborový svaz se účastní také vedoucí jeho právního a sociálního oddělení Ing. Ivana Břeňková. Za zaměstnavatele se účastní jednání generální ředitel společnosti MUDr. Petr Malý, MBA, místopředsedové představenstva a závěrečného jednání také předseda představenstva MUDr. Ondřej Štěrba (na fotografii s Ivanou Břeňkovou).

Je nutno uvést, že jsme pro rok 2023 dojednali navýšení základních mezd až od 1. července, a to o 7 % všem zaměstnancům. K našemu překvapení i šoku zaměstnavatel navýšení z roku 2023 započetl do návrhu pro navýšení základních mezd od 1. ledna 2024.

Při prvním jednání navrhl zaměstnavatel, že navýší základní mzdy všem zaměstnancům od 1. ledna 2024 o 1,5 % a lékařům k tomuto navýšení by doplnil ještě částku k dopočtu do 5, 8, 15 tisíc Kč a samozřejmě by započetli navýšení z roku 2023.

S tímto návrhem odbory nesouhlasily, předložily všechny argumenty z uzavřené dohody mezi Ministerstvem zdravotnictví, VZP ČR, OSZSP ČR, LOK-SČL a ČLK ze dne 8. prosince 2023. Strana zaměstnavatele svůj návrh přehodnotila a předložila nový, který byl v souladu s uzavřenou dohodou. V pátek 2. února došlo k závěrečnému jednání mezi odbory a zaměstnavatelem a k odsouhlasení kolektivní smlouvy.

Všem zaměstnancům byly od 1. ledna 2024 navýšeny základní mzdy o 5 %, lékařům byly základní mzdy také navýšeny o 5 % a k tomu byl přiznán zvláštní lékařský příplatek, který zajistí navýšení mezd v souladu s uzavřenou dohodou o 5, 8 nebo 15 tisíc měsíčně v návaznosti na jejich odbornou úroveň a vykonávanou práci. Domluvenou úpravou dojde proti roku 2023 k navýšení objemu mzdových prostředků o 12,5 %.

Benefity byly všem zaměstnancům zachovány.

O kolektivním vyjednávání informoval web e-mostecko: https://www.e-mostecko.cz/zpravy/most/165777-zamestnanci-krajske-zdravotni-si-letos-polepsi-o-kolik-porostou-mzdy

Osobně děkuji celému vyjednávacímu týmu, který je schopen se domluvit na společných návrzích a držet společný postup při vyjednávání.

Aktuality 17. 4. 2024 / 20:37

Plzeňští odboráři vyrazili na výlet do Prahy i do Tróje

Na neděli 25. února naplánovala odborová organizace FN Plzeň pro své členy a jejich rodinné příslušníky výlet do Prahy, jehož součástí byla také návštěva divadelního představení.

Aktuality 15. 3. 2024 / 13:01

Jako odboráři jsme spojili síly a vycházíme si vstříc

Společnost Krajská zdravotní, a. s., vznikla 1. září 2007 transformací pěti nemocnic do jednoho celku.

Aktuality 15. 3. 2024 / 11:59

Krajská zdravotní komunikuje se zaměstnanci i v době krize

Koncem února všechny zaměstnance Krajské zdravotní, a. s., zaskočila informace o zásahu policie. Policie šetří kauzu údajné manipulace s veřejnými zakázkami.