Jsme ve stávkové pohotovosti!

Dnem 9. října 2013 vstoupil Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR do stávkové pohotovosti. O vyhlášení stávkové pohotovosti rozhodla 8. října výkonná rada OS, která je nejvyšším orgánem svazu mezi sjezdy.

Výkonná rada vyhlášením stávkové pohotovosti reaguje na neřešené naléhavé problémy ve zdravotnictví, včetně lázeňství, a v sociální péči. Na kritickou situaci, kdy mnoha nemocnicím hrozí ještě v letošním roce krach, některé lázně již zkrachovaly a mnohé další jsou tím vážně ohroženy, odborový svaz opakovaně upozorňoval ministra zdravotnictví Martina Holcáta, premiéra Jiřího Rusnoka a na jednání tripartity i další ministry.

Obdobně vážná je situace také v pobytových zařízeních sociálních služeb.

Výkonná rada OSZSP ČR zároveň pověřila předsedkyni Dagmar Žitníkovou, aby se dotázala předsedů politických stran, které pravděpodobně zasednou v Poslanecké sněmovně, jak konkrétně budou kritickou situaci ve zdravotnictví a v sociálních službách řešit.

Kvůli kritické situace ve zdravotnictví svolává v pátek 11. října v 10 hodin v Domě odborových svazů tiskovou konference Českomoravská konfederace odborových svazů. S aktuálními informacemi o situaci v nemocnicích, lázních i dalších zdravotnických zařízeních zde vystoupí také předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.