Ohrožení nemocnic trvá! Petice Chceme kvalitní zdravotnictví pokračuje!

Doslova ekonomickou pohromou se pro drtivou většinu nemocnic stává úhradová vyhláška. Koncem roku 2012 spojenectví nemocnic, odborů a pacientských organizací vytrvalým tlakem společného krizového štábu zachránilo statisícům lidí po celé republice nemocniční péči v blízkosti jejich bydliště, když zmařilo plán zdravotních pojišťoven a Ministerstva zdravotnictví zrušit některé nemocnice a jejich části.

A nebylo to proklamované rušení nevyužívaných lůžek a nadbytečných kapacit! Šlo o ničím nepodložený útok na existenci běžně fungujících zařízení. Navíc seznam likvidovaných nemocnic se několikrát měnil, aniž by byly uvedeny sebemenší konkrétní údaje o tom, že nemocnice či její část jsou zbytečné, málo využívané či nekvalitně fungující.

Krizový štáb byl úspěšný, pojišťovny kapitulovaly a nemocnice dostaly smlouvy na další období. O případných budoucích změnách v jejich struktuře a rozsahu poskytované péče by se mělo s pojišťovnami řádně jednat na základě prokazatelných konkrétních dat a s ohledem na zachování dostupné péče pro občany.

Radovat se z tohoto velkého společného úspěchu však nebylo kdy. Ministerstvo na nemocnice zaútočilo jinou cestou. Nová úhradová vyhláška letos naprosté většině nemocnic přinese tak vážné ekonomické problémy, že vlastně jde o jiný způsob útoku na jejich existenci – o likvidaci ekonomickou. Jak již se ukazuje, v nemocnicích se kvůli vyhlášce chystá snižování platů a mezd personálu i propouštění a omezování rozsahu poskytované péče. Zhorší se tedy nejen situace zaměstnaců, ale i pacientů.

Krizový štáb proto pokračuje ve své činnosti. Odborový svaz už jedná s představiteli krajů i jednotlivých nemocnic. V platnosti dál zůstávají všechny požadavky obsažené v petici Chceme kvalitní zdravotnictví, kterou organizuje Česká lékařská komora. Odborový svaz petici podpořil a petice dál pokračuje.

Podpořte ji také! Podpořte odborový svaz a odborové organizace v nemocnicích v jejich úsilí zabránit propouštění a zhoršování situace zaměstnanců nemocnic, a tím i zhoršování dostupnosti a kvality péče pro pacienty.

Aktuality 22. 2. 2024 / 15:25

Práva odborových organizací

Práva odborových organizací upravuje zákoník práce, a to v paragrafech 276 až 299 zákoníku práce. Jde o právo na informace, projednání, spolurozhodování, kontroly, na kolektivní vyjednávání a kontroly nad stavem BOZP.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:40

Výpověď bez udání důvodu? Pro odbory NEPŘIJATELNÉ!

Naše vláda má „výborné“ poradce. Jejich návrhy na nás denně vypadávají z médií. Leckoho překvapí a zaskočí. Ovšem pro odboráře, kteří mají paměť, se nejedná o nic nového.

Aktuality 21. 2. 2024 / 19:29

Petice proti vyhazovu z práce bez udání důvodu

Vláda dostala doporučení od svých „odborníků“, jak zpružnit český trh práce. Neoliberální ekonomové ohánějící se demokracií nás chtějí vrátit víc než o sto let zpátky. Doporučují uzákonit výpověď bez udání důvodů.