Zvýšení platů a sjednocení odměňování požaduje spolu s OS i poslankyně Hnyková

Zvýšení platových tarifů ve zdravotnictví a sociálních službách o 10 % a sjednocení tohoto odměňování pod systém platů požaduje spolu s Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR také poslankyně Jana Hnyková (Úsvit). Před svým zvolením do Poslanecké sněmovny léta působila ve výkonné radě odborového svazu, v krajské radě Libereckého kraje a ve své domovské odborové organizaci v Domově důchodců Velké Hamry.

Ve své ústní interpelaci dne 26. května požadovala, aby stát zvýšil platby za státní pojištěnce tak, aby bylo finančně zajištěno zvýšení tarifů a základních mezd pro zaměstnance nemocnic. Zároveň požadovala sjednocení systému odměňování tak, aby všichni zaměstnanci nemocnic, jejichž péče je hrazena převážně z veřejného zdravotního pojištění, bez ohledu na právní formu nemocnice dostávali plat. Ten je například u zdravotních sester o cca 6000 Kč vyšší než mzda za srovnatelnou práci.

Jana Hnyková zároveň požadovala zvýšení platů v sociálních službách.

Odpovědi ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové a premiéra Bohuslava Sobotky viz níže jako soubory ke stažení.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.