Odborový svaz vstoupil do stávkové pohotovosti kvůli situaci na jihomoravské ZZS

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR vstoupil ve středu 8. února do stávkové pohotovosti na podporu požadavků základní organizace OS působící u Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje.

Odborová organizace jihomoravské záchranky vyhlásila stávkovou pohotovost již v srpnu loňského roku a jejími důvody byl špatný sociální dialog se zaměstnavatelem, neprojednání dokumentů podle kolektivní smlouvy, extrémní pracovní zátěž, špatně nastavené vnitroorganizační předpisy, diskriminace v odměňování a nedostatečné zajištění přednemocniční péče lékaři – podrobněji viz níže jako soubor ke stažení.

Odborový svaz se snažil situaci opakovaně řešit, oslovil bývalého i současného hejtmana, ale konkrétní kroky k řešení situace ani přes mnohá pochybení managementu zatím ze strany kraje jako zřizovatele nenastaly a zaměstnanci jsou v čím dál větším stresu.

Paradoxem je, že pochybení managementu potvrdila i kontrola, kterou zajistil krajský úřad. Reakce odborové organizace na výsledky kontroly a na tiskovou zprávu ředitele, který tvrdil, že na ZZS je vše v pořádku, viz níže jako soubor ke stažení.

O vyhlášení stávkové pohotovosti informoval odborový svaz ve středu 8. února na tiskové konferenci. Spolu s předsedkyní OS Dagmar Žitníkovou a místopředsedkyní Ivanou Břeňkovou na ní vystoupili člen výkonné rady OS a řídíce sekce ZZS Martin Vostal (ze ZZS Pardubického kraje), členka sekce ZZS Jana Hozáková (ze ZZS Ústeckého kraje) a tři zástupci odborové organizace jihomoravské ZZS.

Záznam tiskové konference najdete na webu ČMKOS: https://www.cmkos.cz/obsah/219/video-tk-oszsp-cr-vyhlaseni-stavkove-pohotovosti/18230

Odborovému svazu již vyjádřili svoji podporu další odborové svazy a jejich odborové organizace – viz níže jako soubor ke stažení.

Aktuality 16. 5. 2024 / 22:34

Už zase se odebírají hygienikům kompetence!

Novelu zákona o návykových látkách připravila skupinou poslanců s představou nutné ochrany dětí. To lze pochopit, ale nelze pochopit a souhlasit s tím, že se opět řeší odebrání kompetencí hygienické službě.

Aktuality 16. 5. 2024 / 21:52

Výpověď bez udání důvodu je naprosto NEPŘIJATELNÁ!

Příští týden se bude v Poslanecké sněmovně projednávat euronovela zákoníku práce.

Aktuality 16. 5. 2024 / 17:15

Ve světle událostí, které se odehrály 15. května na Slovensku, a se zřetelem k rozjitřené situaci v České republice se ČMKOS rozhodla přispět k uklidnění situace tím, že ruší demonstraci svolanou na 21. května 2024.